Λάμπες LED Πλεονεκτήματα Που Πρέπει Να Ξέρετε

 Οι λάμπες LED  διαθέτουν πολλά πλεονεκτήματα, αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα του φωτισμού. Οι λάμπες LED διαθέτουν πολλά πλεονεκτήματα τα οποία κάνουν τους λαμπτήρες LED  να υπερτερούν συντριπτικά έναντι των λαμπτήρων πυρακτώσεως – φθορισμού. Γιατί λοιπόν πρέπει να αντικαταστήσουμε τις παλιές λάμπες μας με καινούργιες λάμπες LED ?

1.Οι λάμπες LED καταναλώνουν 90% λιγότερο ρεύμα σε σχέση τις κοινές λάμπες.

Αντικαθιστώντας άμεσα τι παλιές λάμπες πυρακτώσεως και οικονομίας με λάμπες LED επωφελούμαστε άμεσα με μείωση της κατανάλωσης ρεύματος -90%. Από την πρώτη στιγμή μειώνεται ο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

  • Π.χ το σαλόνι ενός σπιτιού που διαθέτει 10 λαμπτήρες πυρακτώσεως των 50W, έχουμε κατανάλωση 10 Χ 50W = 500W. Αντίθετα χρησιμοποιώντας λάμπες led θα απαιτούσε 10 λαμπτήρες led των 5W! Συνολικά οι λαμπτήρες πυρακτώσεως θα κατανάλωναν 500W ενώ οι λαμπτήρες LED μόλις 50W!
  •  Π.χ. τρεις προβολείς των 250W αναμμένοι 12 ώρες κάθε βράδυ 365 μέρες το χρόνο. Κοστίζουν στο λογαριασμό της ΔΕΗ 415 Euro . Ενώ oι αντίστοιχοι σε LED κοστίζουν 50 Euro!!! Κέρδος ετήσιο 365E και περίπου τρεις τόνοι CO2 λιγότεροι στην ατμόσφαιρα.

 

Αν στην Ελλάδα αλλάζαμε όλους τους λαμπτήρες στους στύλους των επαρχιακών και συνοικιακών δρόμων, περίπου 5.500.000 λαμπτήρες των 250W. Θα εξοικονομούσαμε ενέργεια 4.500 TW το χρόνο!!! Δηλαδή περίπου 4.500 Μton λιγότερο CO2 στην ατμόσφαιρα!

Δεν θα είχαμε ανάγκη τη λειτουργία του εργοστασίου της Πτολεμαΐδας !!!!! Ισοδύναμα θα ήταν σαν να φυτεύαμε 80.000.000 δένδρα !!!

Όσο για το κόστος αυτών των 4.500 TW με τιμή 0,11529/KWh εξοικονομούμε 600.000.000 (εκατομμύρια) Euro το χρόνο!!!!!!!!! Με κόστος επένδυσης περίπου 1 δις. euro θα είχαμε απόσβεση σε 1-1,5 χρόνο!!!!!


energy-saving-1

2. Οι νέας τεχνολογίας λάμπες LED δεν είναι βλαβερές αλλά απόλυτα φιλικές για το περιβάλλον.

Οι λαμπτήρες LED δεν περιέχουν διάφορα βαριά μέταλλα (π.χ. υδράργυρο) όπως οι λάμπες πυρακτώσεως. Οι λάμπες LED δεν περιέχουν τοξικές ουσίες. 

Αν σπάσει μια λάμπα φθορισμού, μια μικρή ποσότητα υγρού υδραργύρου μπορεί να χυθεί έξω. Σε αυτήν την περίπτωση αερίστε καλά το δωμάτιο και μαζέψτε προσεκτικά σε μια σακούλα τα κομμάτια της σπασμένης λάμπας φορώντας γάντια. 

Ο υγρός υδράργυρος εξατμίζεται εύκολα στον αέρα. Ακόμα και σε θερμοκρασία δωματίου σχηματίζονται ατμοί υδραργύρου που μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Ο υγρός υδράργυρος μπορεί να διαχωριστεί σε σφαιρίδια, που μπορεί να κυλήσουν σε κάποια απόσταση. Μπορεί επίσης να εξατμιστεί σε ατμό.

rsz_dollarphotoclub_496790533. Οι λάμπες LED είναι 100% ανακυκλώσιμες.

 Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των λαμπτήρων LED είναι φιλικά για το περιβάλλον και ανακυκλώνονται. Με την επιλογή των λαμπτήρων LED βοηθάμε στην ανακύκλωση.ecofriendly

4. Τα LED δεν θερμαίνονται και δεν εκπέμπουν ζέστη όπως οι λάμπες πυρακτώσεως και οι λάμπες φθορισμού.

Στις λάμπες πυρακτώσεως το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται μετατρέπεται σε θερμότητα και ένα πολύ μικρό μέρος μετατρέπεται σε φως. Αντίθετα οι λάμπες LED χρησιμοποιούν το σύνολο σχεδόν του ηλεκτρικού ρεύματος για να παράγουν φως, οι απώλειες σε θερμότητα είναι ελάχιστες.

Με την χρήση λαμπτήρων LED για τον φωτισμό ενός χώρου, ο κλιματισμός δεν επιβαρύνεται με την επιπλέον θερμότητα που εκπέμπουν οι λαμπτήρες πυρακτώσεως και οικονομίας. Έτσι εξοικονομούμε χρήματα κάνοντας το κλιματιστικό μας να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για να δροσίσει το γραφείο ή το σπίτι μας.

Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως & οικονομίας παράγουν αρκετά μεγάλη θερμότητα ικανή να αλλοιώσει τρόφιμα, να παραμορφώσει ένα πλαστικό αντικείμενο ή να προκαλέσει μια εστία φωτιάς. Έτσι οι λάμπες LED είναι κατάλληλες για χρήση σε χώρους που υπάρχουν ευπαθή προϊόντα όπως τρόφιμα, φάρμακα, καλλυντικά, προϊόντα τεχνολογίας π.χ. υπολογιστές-κινητά κ.λ.π.

light-heat5.Οι λάμπες LED έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Οι λάμπες πυρακτώσεως έχουν μόλις 1.000-2.000 ώρες ζωής , ενώ οι λάμπες φθορισμού 10.000-15.000 ώρες. Οι ώρες λειτουργίας για τις λάμπες LED κυμαίνονται πάνω από 20.000 ώρες. Έτσι δεν χρειάζεται να τις αντικαθιστούμε συνέχεια, εξοικονομώντας χρήματα και χρόνο από την διαδικασία εύρεσης, αγοράς και τοποθέτησης των καινούργιων λαμπτήρων.

Π.χ. η αντικατάσταση των λαμπτήρων φωτισμού ενός οδικού δικτύου, της οροφής ενός εργοστασίου ή ενός γηπέδου ή ενός καταστήματος, απαιτεί αρκετές εργατοώρες. Επίσης απαραίτητη θα ήταν η επινοικίαση μηχανημάτων όπως γερανός, πράγμα που σημαίνει ότι θα δαπανήσουμε ένα αρκετά σημαντικό πρόσθετο ποσό για την αντικατάσταση των λαμπτήρων. Επιλέγοντας λαμπτήρες LED εξοικονομούμε σημαντικό χρόνο και τουλάχιστον 3 φορές το κόστος αντικατάστασης και τοποθέτησης των καμένων λαμπτήρων πυρακτώσεως και οικονομίας.

led_life6.Η απόδοση των λαμπτήρων LED διατηρείται σταθερή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι λάμπες οικονομίας όσο παλιώνουν μειώνεται  η μέγιστη απόδοση τους σε Lumen. Οι λάμπες LED ανεξαρτήτως από το πόσες φορές ανάβουμε και τις σβήνουμε , χάνουν μόλις το 1-3% της απόδοσης τους.

7.Οι λαμπτήρες LED δεν εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία που είναι αρκετά επιβλαβής.

8.Οι λάμπες LED ανάβουν ακαριαία και αποδίδουν το μέγιστο φωτισμό της δυναμικότητας τους αμέσως μόλις τεθούν σε λειτουργία.

Αντίθετα οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας απαιτούν 1-2 λεπτά μέχρι να φτάσουν την μέγιστη απόδοση τους, οι λάμπες LED έχουν μηδενικούς χρόνους απόκρισης. Αυτό κάνει τις λάμπες LED ιδανικές για χώρους που ο φωτισμός ανάβει και σβήνει πολλές φορές μέσα σε πολύ μικρό διάστημα, π.χ. σε ένα μπάνιο, σε ένα εξωτερικό χώρο που φωτίζεται από έναν προβολέα LED και ενεργοποιείται με έναν αισθητήρα κίνησης, τον φωτισμό σε ένα νυχτερινό κέντρο που είναι ρυθμισμένος να  αναβοσβήνει σύμφωνα με τον ρυθμό της μουσικής.

led-light-latency9.Μπορούμε να ρυθμίσουμε την φωτεινότητα στις λάμπες LED πανεύκολα και γρήγορα από ένα τηλεχειριστήριο ή ακόμα και από το κινητό μας γιατί ντιμάρονται με ροοστάτη.

Έτσι μπορούμε να ρυθμίσουμε τον φωτισμό όπως επιθυμούμε ανάλογα με τις ανάγκες μας. Για παράδειγμα μπορούμε να χαμηλώσουμε την ένταση του φωτισμού δημιουργώντας μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, στο δωμάτιο μας ή στην βιτρίνα ενός καταστήματος.

10. Οι λαμπτήρες LED είναι αντιεκρηκτικοί.

Οι πλακέτες των λαμπτήρων είναι ειδικά σχεδιασμένες έτσι ώστε να μην μεταδίδεται η φλόγα σε περίπτωση βραχυκυκλώματος. Έτσι είναι κατάλληλοι για χρήση ιδιαίτερα  σε χώρους που αποθηκεύονται εύφλεκτα υλικά εξασφαλίζοντας την απαραίτητη αντιπυρική ασφάλεια .

 

One thought on “Λάμπες LED Πλεονεκτήματα Που Πρέπει Να Ξέρετε

  1. Χάρης says:

    Πραγματικά η οικονομία που παρέχουν οι λάμπες led είναι ασύγκριτη . Άλλαξα όλους τους λαμπτήρες στο σπίτι κήπο και είδα άμεσα μείωση 80% στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος με τις led λάμπες . Συγκεκριμένα 30 ευρώ λιγότερο τον μήνα ΔΕΗ . Στα θετικά ότι το καλοκαίρι το κλιματιστικό δεν θα επιβαρύνεται από την ζέστη που έβγαζαν οι παλιές λάμπες οικονομίας . Πραγματικά πολύ ευχαριστημένος

Comments are closed.