Λάμπες LED – Πλεονεκτήματα

ΛΑΜΠΕΣ LED, Ποια εινα τα ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ τουσ ;

               Οι λάμπες LED αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα του φωτισμού. Οι λάμπες LED διαθέτουν πολλά πλεονεκτήματα τα οποία κάνουν τους λαμπτήρες LED  να υπερτερούν συντριπτικά έναντι των λαμπτήρων πυρακτώσεως και των λαμπτήρων φθορισμού – οικονομίας. Γιατί λοιπόν πρέπει να αντικαταστήσουμε τις παλιές λάμπες μας με καινούργιες λάμπες LED ?

Πλεονεκτήματα LED

1.Οι λάμπες LED καταναλώνουν 90% λιγότερο ρεύμα σε σχέση τις κοινές λάμπες.

Αντικαθιστώντας άμεσα τι παλιές λάμπες πυρακτώσεως και οικονομίας με λάμπες LED επωφελούμαστε άμεσα με -90% μείωση της κατανάλωσης ρεύματος από την πρώτη στιγμή μειώνοντας τον λογαριασμό του ρεύματος.

Γα παράδειγμα το σαλόνι ενός σπιτιού που διαθέτει 10 spot   με του λαμπτήρες πυρακτώσεως θα απαιτούσε 10 σποτ των 50W ενώ χρησιμοποιώντας λάμπες led spot θα απαιτούσε 10 σποτ των 5 W! Συνολικά οι λαμπτήρες πυρακτώσεως θα κατανάλωναν 500W ενώ οι λαμπτήρες LED μόλις 50W!

Φανταστείτε ότι εάν ως κράτος αλλάζαμε όλους τους λαμπτήρες στους στύλους των επαρχιακών και συνοικιακών δρόμων (περίπου 5.500.000 λαμπτήρες των 250 watt) θα εξοικονομούσαμε ενέργεια 4.500 TW το χρόνο!!!!! Ήτοι περίπου 4.500 Μton λιγότερο CO2 στην ατμόσφαιρα!!!! Δηλαδή δεν θα είχαμε ανάγκη τη λειτουργία του εργοστασίου της Πτολεμαΐδας !!!!! Ισοδύναμα θα ήταν σαν να φυτεύαμε 80.000.000 ( εκατομμύρια) δένδρα !!! Όσο για το κόστος αυτών των 4.500 TW με τιμή 0,11529/KWh εξοικονομούμε 600.000.000 (εκατομμύρια) Euro το χρόνο!!!!!!!!! Με κόστος επένδυσης περίπου 1 δις. Euro το οποίο πληρώνεται με κατάλληλη συμφωνία, ανάλογα με την εξοικονόμηση που γίνεται σε 1-1,5 χρόνο!!!!!

Τα ίδια οικονομικά στοιχεία ισχύουν για κάθε επιχειρηματία που θα αλλάξει τους λαμπτήρες φωτισμού ενώ προφανώς όσο πιο πολλές ώρες λειτουργούν τα φώτα τόσο πιο γρήγορα αποσβένει το αρχικό κόστος επένδυσης. Π.χ. τρεις προβολείς των 250Watt αναμμένοι 12 ώρες κάθε βράδυ 365 μέρες το χρόνο κοστίζουν στο λογαριασμό της ΔΕΗ 415 Euro το χρόνο ενώ oι αντίστοιχοι σε LED κοστίζουν 50 Euro!!! Κέρδος ετήσιο 365E και περίπου τρεις τόνοι CO2 λιγότεροι στην ατμόσφαιρα.energy-saving-1

2. Οι νέας τεχνολογίας λάμπες LED δεν είναι βλαβερές αλλά απόλυτα φιλικές για το περιβάλλον.

Οι λαμπτήρες LED δεν περιέχουν διάφορα βαριά μέταλλα (π.χ. υδράργυρο) όπως οι λάμπες πυρακτώσεως. Οι λάμπες LED δεν περιέχουν τοξικές ουσίες. Σε περίπτωση που σπάσει μια λάμπα φθορισμού, μια μικρή ποσότητα υγρού υδραργύρου μπορεί να χυθεί έξω.Ο υγρός υδράργυρος εξατμίζεται εύκολα στον αέρα ακόμα και σε θερμοκρασία δωματίου και σχηματίζονται ατμοί υδραργύρου (φυσικό αέριο) που μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Ο υγρός υδράργυρος μπορεί να διαχωριστεί σε μικρά σφαιρίδια, τα οποία μπορεί να κυλήσουν σε κάποια απόσταση, μπορεί, επίσης να εξατμιστεί σε ατμό. Σε αυτήν την περίπτωση αερίστε καλά το δωμάτιο και μαζέψτε προσεκτικά σε μια σακούλα τα κομμάτια της σπασμένης λάμπας φορώντας γάντια. Μην πετάξετε την σακούλα στον κάδο με τα υπόλοιπα σκουπίδια αλλά ρωτήστε στην περιοχή σας που μπορείτε να την πετάξετε.

rsz_dollarphotoclub_496790533. Οι λάμπες LED είναι 100% ανακυκλώσιμες.

 Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των λαμπτήρων LED είναι φιλικά για το περιβάλλον και ανακυκλώνονται. Με την επιλογή των λαμπτήρων LED βοηθάμε ecofriendly

4. Τα LED δεν θερμαίνονται και δεν εκπέμπουν ζέστη όπως οι λάμπες πυρακτώσεως και οι λάμπες φθορισμού.

Στις λάμπες πυρακτώσεως και παλαιότερων τεχνολογιών φωτισμού το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται μετατρέπεται σε θερμότητα και μόνο ένα πολύ μικρό μέρος μετατρέπεται σε φως. Αντίθετα οι λάμπες LED χρησιμοποιούν το σύνολο σχεδόν του ηλεκτρικού ρεύματος για να παράγουν φως ενώ οι απώλειες σε θερμότητα είναι ελάχιστες.

Με την χρήση λαμπτήρων LED για τον φωτισμό ενός χώρου, ο κλιματισμός δεν επιβαρύνεται με την επιπλέον θερμότητα που θα εξέπεμπαν οι λαμπτήρες πυρακτώσεως και οικονομίας. Έτσι εξοικονομούμε χρήματα κάνοντας το κλιματιστικό μας να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για να δροσίσει το γραφείο ή το σπίτι μας. Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως και οικονομίας παράγουν αρκετά μεγάλη θερμότητα ικανή να αλλοιώσει τρόφιμα, να παραμορφώσει ένα πλαστικό αντικείμενο ακόμα και να προκαλέσει μια εστία φωτιάς. Έτσι οι λάμπες LED είναι κατάλληλες για χρήση σε χώρους που υπάρχουν ευπαθή προϊόντα όπως τρόφιμα, φάρμακα,  καλλυντικά, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας όπως υπολογιστές-κινητά κ.λ.π.

light-heat5.Οι λάμπες LED έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Οι λάμπες πυρακτώσεως έχουν μόλις 1.000-2.000 ώρες ζωής , ενώ οι λάμπες φθορισμού 10.000-15.000 ώρες. Οι ώρες λειτουργίας για τις λάμπες LED κυμαίνονται από 25.000  έως και τις 200.000 ώρες! Έτσι δεν χρειάζεται να τις αντικαθιστούμε συνέχεια όπως κάναμε με τις παλιές εξοικονομώντας χρήματα και χρόνο από την διαδικασία εύρεσης, αγοράς και τοποθέτησης των καινούργιων λαμπτήρων.

Για παράδειγμα η αντικατάσταση των λαμπτήρων φωτισμού ενός οδικού δικτύου, της οροφής ενός εργοστασίου ή ενός γηπέδου ή ενός καταστήματος, θα απαιτούσε αρκετές εργατοώρες και την απαραίτητη  επινοικίαση μηχανημάτων όπως ένας γερανός πράγμα που σημαίνει ότι θα δαπανήσουμε ένα αρκετά σημαντικό πρόσθετο ποσό για την αντικατάσταση των λαμπτήρων. Επιλέγοντας λαμπτήρες LED εξοικονομούμε σημαντικό χρόνο και τουλάχιστον 3 φορές το κόστος αντικατάστασης και τοποθέτησης των καμένων λαμπτήρων πυρακτώσεως και οικονομίας, επωφελόυμενοι από την τουλάχιστον τριπλάσια διάρκεια ζωής που έχουν οι λάμπες LED 

led_life6.Η απόδοση των λαμπτήρων LED διατηρείται σταθερή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι λάμπες οικονομίας όσο παλιώνουν μειώνεται  η μέγιστη απόδοση τους σε Lumen. Οι λάμπες LED ανεξαρτήτως από το πόσες φορές ανάβουμε και τις σβήνουμε , χάνουν μόλις το 1-3% της απόδοσης τους.

7.Οι λαμπτήρες LED δεν εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία που είναι αρκετά επιβλαβής.

8.Οι λάμπες LED ανάβουν ακαριαία και αποδίδουν το μέγιστο φωτισμό της δυναμικότητας τους αμέσως μόλις τεθούν σε λειτουργία.

Αντίθετα οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας απαιτούν 1-2 λεπτά μέχρι να φτάσουν την μέγιστη απόδοση τους, οι λάμπες LED έχουν μηδενικούς χρόνους απόκρισης. Αυτό κάνει τις λάμπες LED ιδανικές για χώρους που ο φωτισμός ανάβει και σβήνει πολλές φορές μέσα σε πολύ μικρό διάστημα, για παράδειγμα σε ένα μπάνιο, σε ένα εξωτερικό χώρο που φωτίζεται από έναν προβολέα LED και ενεργοποιείται με έναν αισθητήρα κίνησης, τον φωτισμό σε ένα νυχτερινό κέντρο που είναι ρυθμισμένος να  αναβοσβήνει σύμφωνα με τον ρυθμό της μουσικής.

led-light-latency9.Μπορούμε να ρυθμίσουμε την φωτεινότητα στις λάμπες LED πανεύκολα και γρήγορα από ένα τηλεχειριστήριο ή ακόμα και από το κινητό μας γιατί ντιμάρονται με ροοστάτη.

Έτσι μπορούμε να ρυθμίσουμε τον φωτισμό όπως επιθυμούμε ανάλογα με τις ανάγκες μας. Για παράδειγμα μπορούμε να χαμηλώσουμε την ένταση του φωτισμού δημιουργώντας μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, στο δωμάτιο μας ή στην βιτρίνα ενός καταστήματος.

10. Οι λαμπτήρες LED είναι αντιεκρηκτικοί.

Οι πλακέτες των λαμπτήρων είναι ειδικά σχεδιασμένες έτσι ώστε να μην μεταδίδεται η φλόγα σε περίπτωση βραχυκυκλώματος.Έτσι είναι κατάλληλοι για χρήση ιδιαίτερα  σε χώρους που αποθηκεύονται εύφλεκτα υλικά εξασφαλίζοντας την απαραίτητη αντιπυρική ασφάλεια .

 

One thought on “Λάμπες LED – Πλεονεκτήματα

  1. Χάρης says:

    Πραγματικά η οικονομία που παρέχουν οι λάμπες led είναι ασύγκριτη . Άλλαξα όλους τους λαμπτήρες στο σπίτι κήπο και είδα άμεσα μείωση 80% στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος με τις led λάμπες . Συγκεκριμένα 30 ευρώ λιγότερο τον μήνα ΔΕΗ . Στα θετικά ότι το καλοκαίρι το κλιματιστικό δεν θα επιβαρύνεται από την ζέστη που έβγαζαν οι παλιές λάμπες οικονομίας . Πραγματικά πολύ ευχαριστημένος

Comments are closed.